مقدمه
خرید و فروش حواله خودرو این روزها بازار داغی داشته و افراد زیادی در طرفین معامله قرار دارند. وضعیت نابسامان بازار خودرو کشور در سال های اخیر موجب شده تا مردم امکان خرید مستقیم خودرو از نمایندگی را نداشته باشند. بلکه متقاضیان باید در قرعه کشی شرکت های خودروساز شرکت کرده و در صورت برنده شدن، امکان خرید اتوموبیل با قیمت مصوب کارخانه را خواهند داشت. از آن جایی که قیمت بازار آزاد خودروها فاصله زیادی با نرخ فروش کارخانه دارد، تعداد شرکت کنندگان در قرعه کشی ها هم بسیار زیاد بوده و شانس برنده شدن پایین است. بنابراین برخی از برندگان پس از اعلام نتایج، اقدام به فروش حواله خودرو قرعه کشی خود با قیمتی بالاتر از نرخ کارخانه و پایین تر از قیمت بازار می کنند. به این ترتیب، بدون پرداخت هیچ هزینه ای، مبلغ ما به التفاوت قیمت کارخانه خودرو و فروش حواله شان را سود خواهند کرد. این اقدام بیش تر توسط دلالان بازار خودرو با جمع آوری امتیازات افراد واجد شرایط انجام می گیرد.
با این حال، گاهی اوقات هم افراد در قرعه کشی شرکت کرده و پیش قسط را می پردازند. اما در زمان تکمیل وجه توانایی تکمیل مبلغ باقی مانده را ندارند. در نتیجه تصمیم به فروش حواله شان می گیرند. در هر دو حالت، اطلاع از قوانین، شرایط و نحوه خرید و فروش حواله خودرو الزامی است. چرا که برای انجام این کار شرایط ویژه ای در نظر گرفته می شود و در صورت عدم وجود این شرایط، ممکن است معامله خلاف قانون باشد. با توجه به سود فروش حواله خودرو که نتیجه اختلاف قیمت کارخانه و بازار اتوموبیل های داخلی است، افراد زیادی تصمیم به معامله این حواله ها می گیرند. به همین خاطر، در این مقاله قصد داریم به بررسی حکم خرید و فروش حواله خودرو پرداخته و نحوه انجام این کار را به صورت کامل برای تان توضیح دهیم. پس در صورتی که شما هم قصد خرید یا فروش حواله خودروهای داخلی را دارید، با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی در این رابطه به دست آورید.
نحوه خرید و فروش حواله خودرو
با توجه به شرایط خاص بازار خودرو کشور در سال های اخیر، شرکت های خودروساز اقدام به فروش محصولات شان با استفاده از مکانیزم قرعه کشی می کنند. شانس پذیرش در این قرعه کشی ها هم به دلیل آمار فوق العاده بالای شرکت کنندگان به خصوص در محصولات پر تقاضا بسیار اندک است. از این رو خرید و فروش حواله رونق گرفته و بسیاری از برندگان نسبت به فروش حواله اتوموبیل خود اقدام می کنند. نکته قابل توجه در این رابطه برای متقاضیان، قیمت فروش حواله خودرو قرعه کشی و نحوه انجام این کار می باشد. به عبارت دیگر، چه افرادی که قصد فروش حواله را دارند و چه خریداران دنبال آگاهی از نحوه محاسبه قیمت حواله خودرو و روش مناسب معامله آن هستند. در این بخش شرایط لازم برای فروش حواله و نحوه انجام این کار را به صورت کامل برای تان آورده ایم. در ادامه هم به روش قیمت گذاری این حواله ها برای خودروهای مختلف خواهیم پرداخت تا جهت این امر با مشکلی مواجه نباشید.
شرایط خرید و فروش حواله خودرو
قبل از این که با نحوه خرید و فروش حواله خودرو آشنا شوید، ابتدا باید از شرایط انجام این کار مطلع باشید. چرا که برای معامله حواله خودروهای مختلف یک سری شرایط قانونی تعیین شده است. خرید و فروش حواله در صورت عدم وجود این شرایط یک فرایند غیر قانونی تلقی شده و می تواند پیامدهای منفی گوناگونی به دنبال داشته باشد. مواجه شدن با فسخ قرارداد از طرف شرکت و استرداد وجه پیش پرداخت از جمله پیامدهای ناگواری است که در صورت معامله غیر قانونی حواله کاربران را تهدید می کند. از این رو متقاضیان نباید صرفا با مشاهده یک آگهی در کانال خرید و فروش حواله خودرو نسبت به خرید یا فروش بی برنامه حواله خود اقدام نمایند. بلکه ابتدا باید شرایط را به صورت کامل بررسی کرده و سپس در صورت عدم وجود مانع قانونی، نسبت به خریداری حواله دیگران یا واگذاری حواله خود اقدام کنید. تعدادی از مهم ترین شرایط فعلی برای معامله حواله خودروهای داخلی به شرح ذیل می باشند:
فراهم بودن امکان انعقاد عقد صلح
اولین شرط مورد نیاز برای خرید یا فروش حواله این است که امکان انعقاد عقد صلح برای خودروی موضوع حواله توسط شرکت تولیدکننده پیش بینی شده باشد. در صورت فراهم بودن این امکان، اطلاعات مربوطه به شکل کامل در حواله درج خواهند شد. البته بر اساس روند اخیر عرضه خودرو توسط شرکت های بزرگ از جمله ایران خودرو و سایپا، شرایط انعقاد عقد صلح و فروش حواله خودرو قرعه کشی از شرایط موجود حذف شده است. به این ترتیب، کسانی که در قرعه کشی برنده می شوند، امکان فروش وکالتی یا به عبارت دیگر انعقاد عقد صلح خودروی موضوع حواله را ندارند. پس خرید و فروش حواله این خودروها فرایندی غیر قانونی بوده و می تواند برای خریدار و فروشنده تبعات حقوقی به دنبال داشته باشد. ذکر این نکته هم الزامی است که امکان انعقاد عقد صلح برای برخی خودروهای کم متقاضی فراهم است. پس معامله حواله آن ها هیچ مشکل حقوقی ندارد. در ادامه نحوه خرید و فروش حواله خودرو برای این گروه را هم توضیح خواهیم داد.
اهلیت قانونی و اختیار کامل
شرایط دیگری که برای خرید و فروش حواله خودروهای مختلف از جمله محصولات ایران خودرو و سایپا تعریف می شود، اهلیت قانونی طرفین معامله است. منظور از اهلیت قانونی این است که خریدار و فروشنده از عقل، بلوغ و رشد کافی برای انجام این کار برخوردار باشند. علاوه بر این، باید میل و رضای کامل طرفین در خرید یا فروش حواله خودرو وجود داشته باشد. پس در صورتی که معامله به اجبار انجام گیرد، یا این که هر کدام از طرفین نسبت به مفاد معامله آگاهی کامل نداشته باشند، خرید و فروش حواله خودرو از نظر شرعی و حقوقی باطل است.
تنظیم قرارداد در نمایندگی ها یا دفاتر اسناد رسمی
علاوه بر موارد فوق، شرط دیگری هم برای معامله حواله به صورت قانونی وجود دارد که آن هم تنظیم قرارداد در نمایندگی های رسمی شرکت های تولیدکننده خودرو یا دفاتر اسناد رسمی است. در حال حاضر، بسیاری از مردم خرید و فروش حواله را تنها با یک قرارداد دست نویس و غیر رسمی انجام می دهند. دقت داشته باشید که این قراردادها از بار حقوقی زیادی برخوردار نبوده و به خصوص در صورتی که اطمینان زیادی نسبت به طرف دیگر معامله وجود ندارد، باید از تنظیم قرارداد دستی خودداری شود. پس جهت فروش حواله خودرو قرعه کشی یا خرید این حواله ها ترجیحا برای تنظیم قرارداد به نمایندگی شرکت مربوطه با دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایید.
نحوه خرید و فروش حواله
اکنون که از شرایط لازم برای معامله حواله مطلع شدید، ابتدا باید این شرایط را بررسی کرده و سپس جهت خرید یا فروش حواله اقدام نمایید. این شرایط به صورت رسمی و قانونی اعلام شده و تمامی افراد موظف به پیروی از آن ها هستند. منتهی با یک بررسی کلی متوجه می شویم که بسیاری از معاملات حواله در سال های اخیر بدون توجه به این شرایط انجام شده اند. قبل از این که نحوه خرید و فروش حواله خودرو را بیان کنیم، باید دقت داشته باشید که بزرگ ترین شرکت های تولیدکننده خودرو یعنی ایران خودرو و سایپا در شرایط فروش محصولات خود انعقاد عقد صلح و فروش وکالتی را ممنوع کرده اند. پس در واقع امکان فروش حواله محصولات این شرکت ها به صورت قانونی وجود ندارد. اما مشاهده می کنیم که خرید و فروش حواله شرکت های مذکور به صورت گسترده انجام می گیرد. به هر حال، در این قسمت شیوه خرید و فروش حواله خودرو به شکل قانونی را برای تان توضیح داده ایم.
به منظور معامله حواله خودروهای داخلی یا شرکت های مونتاژکننده، باید یک سری مراحل به صورت گام به گام پشت سر گذاشته شود که در این جا به آن ها پرداخته ایم. این مراحل مورد نیاز برای فروش حواله خودروهای مختلف به شرح ذیل می باشند:
مراجعه به مراکز قانونی و ارائه درخواست معامله
افرادی که قصد معامله حواله خودرو به صورت مجاز را داشته باشند، در اولین قدم باید به مراکز اعلام شده جهت این امر مراجعه نمایند. در حال حاضر، مراکز مربوط به فروش حواله خودرو قرعه کشی شامل نمایندگی های مجاز شرکت های تولیدکننده و دفاتر اسناد رسمی می باشند. برای مثال، در صورتی که قصد انتقال حواله یک محصول شرکت ایران خودرو را دارید، باید به یکی از نمایندگی های این شرکت (ترجیحا نمایندگی انتخابی حین ثبت سفارش خرید خودرو) یا دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایید. سپس طرفیت باید با صحت عقل و اختیار و بدون وجود هیچ گونه اکراه، هم چنین با داشتن اهلیت قانونی، درخواست خود مبنی بر انتقال حواله در قالب عقد صلح یا فروش وکالتی را انجام دهند. نحوه خرید و فروش حواله خودرو با روش وکالتی به این صورت است که فروشنده باید یک وکالت بلاعزل در فروش به طرف مقابل داده و خریدار هم باید ثمن معامله را بپردازد.
مشخص کردن جهت معامله
در قدم بعدی، خریدار و فروشنده باید جهت موضوع معامله را مشخص کنند. دقت داشته باشید که جهت معامله باید کاملا مشروع و قانونی باشد.
ارائه مدارک لازم و امضای قرارداد
در نهایت، هر یک از طرفین معامله باید مدارک لازم از جمله مدارک هویتی و حواله خودرو را تحویل داده و قرارداد مربوطه را که توسط نمایندگی یا دفتر اسناد رسمی تنظیم شده است، امضاء کنند. دقت داشته باشید که قبل از امضای قرارداد خرید و فروش حواله خودرو ، حتما مفاد آن را به صورت دقیق مطالعه نمایید. چرا که بخش قابل توجهی از قرارداد از پیش تنظیم شده و در انتهای آن هم امکان اضافه کردن نکات لازم دیگر وجود دارد. در صورتی که هر کدام از طرفین بی سواد باشند، ضرب اثر انگشت پای قرارداد در حضور شهود و محضردار هم کفایت می کند.
با انجام این چند مرحله ساده، انتقال حواله انجام گرفته و شخص خریدار می تواند در ادامه با تکمیل وجه مورد نیاز نسبت به دریافت خودروی موضوع حواله اقدام نماید. اما باز هم توجه داشته باشید که شرکت های ایران خودرو و سایپا در حال حاضر فروش حواله خودرو قرعه کشی را ممنوع کرده اند. به همین خاطر، در موعد تحویل خودرو تنها به فردی که حواله به نام وی صادر شده واگذار می گردد. هم چنین اگر شرط در رهن ماندن یک ساله سند وجود داشته باشد، تا یک سال پس از دریافت خودرو امکان انتقال پلاک آن وجود ندارد. از این رو انجام هر گونه تخلف با خودرو طی این سال، صاحب اصلی حواله یعنی کسی که پلاک به نام او است را دچار مشکل خواهد کرد
بیشتر بخوانید: کارت طلایی خودرو
به کانال تلگرام ما بپیوندید
به صفحه اینستاگرام ما بپیوندید
فروش حواله خودرو قرعه کشی
در بخش قبل شرایط در نظر گرفته شده برای فروش حواله خودرو را به صورت کامل بیان کردیم. هم چنین به نحوه خرید و فروش حواله خودرو به شکل قانونی پرداختیم تا کسانی که به هر دلیل از جمله عدم توانایی مالی لازم برای تکمیل وجه قصد فروش حواله خودروشان را دارند، جهت این امر با مشکلی مواجه نشوند. یکی از رایج ترین سوالات و ابهاماتی که در این زمینه وجود دارد، مربوط به فروش حواله خودروهایی است که افراد با شرکت در قرعه کشی برنده شده اند. زیرا در سال های اخیر با توجه به افزایش چشم گیر تقاضا برای خرید خودرو از کارخانه و عدم توان شرکت های برای پاسخ گویی به این تقاضا، از مکانیزم قرعه کشی برای فرو محصولات استفاده می شود. به هر حال، سوال موجود این است که آیا امکان خرید و فروش حواله خودرو قرعه کشی وجود دارد یا خیر. در واقع آیا انجام این کار قانونی است؟
در رابطه با قانونی بودن فروش حواله خودروهای ارائه شده در قرعه کشی باید بگوییم که همه چیز به شرایط موجود در بخش نامه فروش شرکت عرضه کننده بستگی دارد. برای مثال، در صورتی که شرکت عرضه کننده امکان انعقاد عقد صلح را فراهم ساخته و شرایط لازم برای فروش وکالتی را ایجاد کرده باشد، افراد با خاطری آسوده می توانند مراحل انتقال حواله شان را به صورت قانونی طی کنند. اما اگر این شرایط موجود نباشد، فروش حواله خودرو قرعه کشی مجاز نیست. بر اساس بخش نامه های فروش شرکت های ایران خودرو و سایپا در سال های اخیر، در اکثر موارد امکان انعقاد عقد صلح یا فروش وکالتی محصولات وجود ندارد. از این رو واگذاری حواله خودروهای مختلف داخلی یک فرایند غیر قانونی محسوب می شود. این در حالی است که بسیاری از مردم خرید و فروش حواله را انجام می دهند. یعنی علی رقم غیر قانونی بودن این فرایند و ایجاد تبعات حقوقی، فروش و انتقال حواله بر اساس عرف به شکل گسترده انجام می گیرد.
بیشتر بخوانید: فروش اقساطی کرمان موتور ۱۴۰۲
حکم خرید و فروش حواله خودرو
تا این جای کار نحوه خرید و فروش حواله خودرو را به صورت کامل توضیح دادیم. بنابراین اکنون می توانید پس از بررسی شرایط در نظر گرفته شده جهت این امر، نسبت به انتقال حواله خودروتان به صورت قانونی اقدام نمایید. اما گاهی اوقات ممکن است شرایط لازم برای فروش حواله فراهم نباشد. در این گونه موارد اگر نسبت به خرید و فروش حواله اقدام شود، یک فرایند غیر قانونی انجام گرفته و تبعات حقوقی گوناگونی برای طرفین خواهد داشت. برای مثال، در طرح های فروش اخیر شرکت های ایران خودرو و سایپا امکان انعقاد عقد صلح و فروش وکالتی محصولات وجود ندارد. از این رو اگر برندگان قرعه کشی نسبت به فروش حواله اتوموبیل خود اقدام کنند، یک فرایند غیر قانونی را انجام داده اند. حال سوال این جا است که که حکم خرید و فروش حواله خودرو چیست؟ به عبارت دیگر، در صورتی که کاربران با این شرایط نسبت به معامله حواله اقدام کنند چه جریمه ای برای آن در نظر گرفته می شود.
در این باره باید بگوییم که جرایم تعیین شده برای خرید و فروش حواله چندان سنگین و بازدارنده نیست که مردم را از نقل و انتقال آن منع کند. پس با وجود تکرار مرتب عدم امکان انعقاد عقد صلح یا فروش وکالتی در بخش نامه های شرکت های مختلف، باز هم شاهد معامله گسترده حواله هستیم. بر اساس اطلاعات منتشر شده در رابطه با جرایم فروش حواله خودرو قرعه کشی ، فسخ قرارداد از طرف شرکت و استرداد وجه پرداختی مهم ترین جریمه ای است که برای این فرایند در نظر گرفته شده است. یعنی فرد برنده در قرعه کشی شرایط خرید خودروی صفر را از دست خواهد داد. اما در واقع، این قانون به ندرت اجرا شده و گزارشات زیادی در رابطه با فسخ قرارداد توسط شرکت به دلیل انتقال حواله وجود ندارد. این در حالی است که معامله حواله با آمار بالا انجام می گیرد. پس کاربران با آگاهی از نحوه خرید و فروش حواله خودرو ، ریسک زیادی جهت انجام این کار نخواهند داشت.
بیشتر بخوانید: سامانه یکپارچه خودرو داخلی
نحوه محاسبه قیمت حواله خودرو
از آن جایی که فروش حواله خودروهای داخلی در سال های اخیر به صورت رسمی و قانونی انجام نمی گیرد، نبض این بازار به دست دلالان افتاده است. بنابراین تعیین قیمت حواله خودرو هم تا حد زیادی به این افراد بستگی دارد. با این حال، محاسبه قیمت حواله خودرو به عوامل گوناگونی بستگی دارد که مهم ترین آن تقاضای موجود جهت خرید خودرو موضوع حواله در بازار است. هر چه تقاضای بالاتری جهت خرید و فروش حواله خودرو وجود داشته باشد، قیمت آن هم بیش تر است. برای مثال، خودرویی مانند پژو پارس ایران خودرو که از قیمت کارخانه ای مناسب، شکل ظاهری جذاب و قیمت بالا در بازار آزاد برخوردار است، نرخ فروش حواله بالایی هم دارد. به طور کلی، قیمت فروش حواله خودروهای مختلف از قیمت کارخانه کم تر و از بازار آزاد بیش تر است. اما قیمت دقیق آن به میزان تقاضا برای خرید هر خودرو در هر مرحله از فروش بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: ثبت نام بدون قرعه کشی خودرو
سود فروش حواله خودرو
در بسیاری از موارد، افراد مصرف کننده واقعی نبوده و تنها قصد فروش حواله خودرو قرعه کشی را دارند. به همین خاطر هم در موعد مقرر ثبت نام شان را انجام داده و در فرایند قرعه کشی شرکت می کنند. مهم ترین ابهام این افراد در رابطه با سود فروش حواله خودرو است. به عبارت دیگر، می خواهند بدانند که تنها با برنده شدن در قرعه کشی و فروش حواله آن چه مبلغی به دست خواهند آورد. در این رابطه باید بگوییم که سود فروش حواله تا حد زیادی به نوع خودرو بستگی دارد. هر چه تفاوت قیمت کارخانه و بازار آزاد خودرو بیش تر باشد، سود حاصل از فروش حواله آن هم بالاتر خواهد بود. به این ترتیب، کسانی که نحوه خرید و فروش حواله خودرو را می دانند، در صورت برنده شدن در قرعه کشی به سادگی و بدون هیچ زحمتی می توانند به این سود دست یابند. سود فروش حواله معمولا برای محصولات ایران خودرو نسبت به سایپا به میزان چشم گیری بالاتر است.
بیشتر بخوانید: سایت ثبت نام آرین موتور
کانال خرید و فروش حواله خودرو
با توجه به این که شرکت های بزرگ تولیدکننده خودرو از جمله ایران خودرو و سایپا شرایط انعقاد عقد صلح و خرید وکالتی را حذف کرده اند، در سال های اخیر امکان خرید و فروش قانونی حواله از بین رفته است. بنابراین دسترسی به کانال خرید و فروش حواله خودرو به شکل قانونی امکان پذیر نیست. برای مثال، سایت های مجاز خرید و فروش مانند دیوار فروش حواله را منع کرده اند. با این حال، متقاضیان می توانند برای مشاهده آگهی های فروش یا خرید حواله به کانال های غیر رسمی مراجعه کنند. کانال های متعددی با نام های این چنینی در تلگرام و اینستاگرام وجود دارد که اطلاعات مربوط به خریداران و فروشندگان حواله را آگهی می کنند. هم چنین برخی سایت ها هم آگهی های فروش حواله خودرو قرعه کشی را قرار می دهند. از این رو متقاضیان برای مشاهده این اطلاعیه ها باید از طریق کانال های غیر رسمی اقدام نمایند. در عین حال، توجه به اعتبار آگهی ها و اعتبار حواله هم بسیار الزامی است.
منبع : خرید و فروش حواله خودرو
:: بازدید از این مطلب : 154
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0